School meals, big spends and teachers at the Games

21st December 2012 at 00:00
Know your news? Our festive quiz will put you to the test

Who did the government ask to conduct a review of school meals this year? a. Ronald McDonald b. Chef and professional swearer Gordon Ramsey c. "Fat lady" Clarissa Dickson Wright d. The co-founders of the Leon healthy fast-food chain

What did Chancellor George Osborne announce he would be scrapping by September 2014? a. Teachers' tea breaks b. PPA time c. The main pay scale d. Staff parties

Members of the two largest teaching unions, the NUT and the NASUWT, are refusing to do what as part of their ongoing industrial action? a. Answer emails outside of the working day b. Wipe pupils' noses c. Pay for rewards for pupils, such as chocolate or novelty pencils d. Grow "Movember" moustaches for charity

It was revealed this year that BSix Brooke House Sixth Form College in East London had spent a rumoured #163;10,000 creating what? a. A military training assault course to help students get fit b. A replica of an Oxford don's office, so pupils don't feel daunted at interviews for top universities c. A VIP lounge for richer students with massage chairs, lattes and wireless internet access d. A bust of Heston Blumenthal's head to inspire catering students

Who did education secretary Michael Gove call the "enemies of promise"? a. Private schools that refuse to sponsor academies b. Teachers in Humberside c. Rappers in Hackney d. People who resist academy conversions

400,000 copies of which publication were sent to English schools this year? a. Bradley Wiggins' autobiography My Time b. The King James Bible c. The Magna Carta d. The national curriculum

Boarding school chemistry teacher Margaret Werrett had an official role at the London Olympic and Paralympic Games this year. What was it? a. Beach volleyball spray-tan caddy b. Athletics race starter c. Swimming trunks consultant to diver Tom Daley d. Javelin retriever

Why was former teacher Helen Glover featured on the front pages of national newspapers this August? a. She swam the channel b. She won #163;32 million on the lottery c. She lost eight stone by eating only crisps d. She won Team GB's first Olympics 2012 gold medal

What did undersecretary of state for schools Lord Hill fail to do because the prime minister wasn't listening? a. Build a chain of "Lord Hill" academies b. Open a Lord Hill Free School c. Resign d. Wish David Cameron a happy birthday

Who did education secretary Michael Gove tell to "man up"? a. Heads opposed to the pace of his education reforms b. Shadow education secretary Stephen Twigg c. Chancellor George Osborne d. Pupils who refuse to join the combined cadet forces

Which of the following does the government say free schools must have: a. A library b. Qualified teachers c. Enough pupils d. The national curriculum

What did exams watchdog Ofqual accuse teachers of in a report on the GCSE marking fiasco? a. Not entering pupils for exams because they won't get an A b. Deliberately inflating GCSE coursework marks c. Spending too much time on drama and dressing up and not enough time on exams d. Overpraising pupils and raising their grade expectations

What does EBC stand for? a. English Basic Certificate b. English Baking Certificate c. Enormous Brain Certificate d. English Baccalaureate Certificate

What did French president Francois Hollande decide to ban this year? a. Soft cheese at school lunch b. Homework in primaries c. Girls-only Muslim schools d. The playing of edith Piaf CDs in classrooms

Which two luminaries were given the high-profile role of "teaching ambassadors", promoting the profession to graduates? a. Elmo and Big Bird b. Phillip Schofield and Gordon the Gopher c. Educating Essex's Vic Goddard and Stephen Drew, head and deputy of Passmores Academy, Essex d. Gordon Brown and his wife Sarah

What did a review of cultural education by Classic FM boss Darren Henley recommend teachers do at the end of each school year? a. Hold a staff party and drink gin b. Take enlightening holidays in culturally rich places such as Italy, in order to improve their teaching c. Put on a performance to pupils, demonstrating their skills in the performing arts d. Take school trips to Paris to admire paintings and drink overpriced coffee

In January, staff at Deptford Green School in South London couldn't believe their luck after they applied to Speakers for Schools. Which inspirational person dropped in to give a talk? a. Bill Gates b. Donald Trump c. Nelson Mandela d. Gavin from Gavin amp; Stacey

What controversial policy did Ofsted scrap this year? a. Individual inspections of teachers' workwear to make sure it is appropriate b. "Dawn raid" surprise inspections c. Military boot camp for the heads of schools rated "satisfactory" or lower d. The duty for schools to provide inspectors with fresh filter coffee

Why did headmaster Richard Glasby decide to give up his other job inspecting schools for Ofsted? a. Because of abuse from teachers in schools he was inspecting b. Because there was too much paperwork c. Because he had a fight with Ofsted chief Sir Michael Wilshaw d. Because his school was only graded satisfactory by Ofsted

Which Celebrity Who Wants to Be a Millionaire? quiz question stumped prominent polymath and Wellington College headmaster Dr Anthony Seldon, prompting him to say: "Well... the answer is... I don't know." a. "How many academies do you sponsor?" b. "How many tennis courts does your school, Wellington College, have?" c. "Which country has the oldest monarchy still in existence?" d. "What are Eton College's school fees?"

QUIZ ANSWERS

1. d

2. c

3. a

4. b

5. d

6. b

7. b

8. d

9. c

10. a

11. c

12. b

13. d

14. b

15. c

16. c

17. a

18. b

19. d

20. c.

Subscribe to get access to the content on this page.

If you are already a Tes/ Tes Scotland subscriber please log in with your username or email address to get full access to our back issues, CPD library and membership plus page.

Not a subscriber? Find out more about our subscription offers.
Subscribe now
Existing subscriber?
Enter subscription number

Comments

The guide by your side – ensuring you are always up to date with the latest in education.

Get Tes magazine online and delivered to your door. Stay up to date with the latest research, teacher innovation and insight, plus classroom tips and techniques with a Tes magazine subscription.
With a Tes magazine subscription you get exclusive access to our CPD library. Including our New Teachers’ special for NQTS, Ed Tech, How to Get a Job, Trip Planner, Ed Biz Special and all Tes back issues.

Subscribe now