Quiz - Recall the weird and wonderful moments of 2013

20th December 2013 at 00:00
Test your knowledge of the world of education this year

1. US author Ian Doescher used Shakespearean-style verse to tell the story of which famous film, in order to enthuse students about the Bard?

a. Apocalypse Now

b. Maid in Manhattan

c. The Rock

d. Star Wars

2. What does Pisa stand for?

a. Policy of International Standards and Assessment

b. Programme for International Student Assessment

c. Pointless Interest in School Acrobatics

d. Political Initiative to Scare All

3. France launched a pilot scheme to promote gender equality in classrooms. What was it called?

a. Liberte, Fraternite, Sororite

b. The ABCD of Equality

c. Boy Hairdresser, Girl Lorry Driver

d. The Gender Neutral Pilot

4. What does the headteacher of Thornhill Community Academy regret doing in fly-on-the-wall show Educating Yorkshire?

a. Picking his nose

b. Moonwalking

c. Eating spaghetti

d. Putting his shoes on the desk

5. Academics in the UK announced that they would be paying parents up to pound;600 to do what?

a. Clean toilets at the end of the school day

b. Attend "parenting academies" to learn to support their children with schoolwork

c. Buy educational toys for their offspring

d. Purchase cigarettes

6. A newspaper revealed the state of many school kitchens. How many UK state schools were given two out of five or less by the Food Standards Agency?

a. 288

b. 3,000

c. 79

d. 1,714

7. Private schools in England and Wales complained that students were not choosing to study modern foreign languages at A level. But what did they say was the cause of this trend?

a. Croissantspizzabratwurst are now readily available in all good supermarkets

b. Students want to learn computer code instead

c. Everyone speaks English now

d. It's statistically harder to get an A* grade

8. What did Croatian schools introduce for the first time this year, prompting outrage in some quarters?

a. Free school meals

b. Sex education lessons

c. Shrines to 2001 Wimbledon champion Goran Ivanisevic

d. A high-stakes testing regime

9. How much of the summer break do teachers spend working, according to a global TES survey?

a. A quarter

b. A third

c. A week

d. Two hours the day before term starts

10. What did restaurateurs Henry Dimbleby and John Vincent say should be banned in schools?

a. Unqualified school chefs

b. Packed lunches

c. Jamie Oliver

d. Turkey twizzlers

11. Anthony Little, headmaster of the elite Eton College in England, said he first went into teaching thinking it would be what?

a. A "complete hoot"

b. A "good chance to cane some miscreants"

c. A "congenial job"

d. A "nice way to spend a gap year"

12. Local government employers closed Danish schools during a row with unions. For how long were teachers "locked out"?

a. A week

b. Three months

c. Six months

d. A month

13. Why did education professor Sugata Mitra say learning grammar and spelling was "a bit unnecessary"?

a. Because of the growth of technology in the classroom

b. Because food technology is more important to the modern cupcake economy

c. Becoz he woz tryin 2b cool

d. Because language is a living animal

14. What was said to be going into a "death spiral" in the UK?

a. Education ministers' ratings

b. Spirograph sales

c. The International Baccalaureate qualification in state schools

d. Public sector pensions

15. In which of these places did teachers not go on strike this year?

a. Rio de Janeiro, Brazil

b. Tripoli, Libya

c. Palma, Mallorca

d. Pyongyang, North Korea


1. d; 2. b; 3. b; 4. d; 5. b; 6. a; 7. d; 8. b; 9. a; 10. b; 11. c; 12. d; 13. a; 14. c; 15. d.

Log-in as an existing print or digital subscriber

Forgotten your subscriber ID?


To access this content and the full TES archive, subscribe now.

View subscriber offers


Get TES online and delivered to your door – for less than the price of a coffee

Save 33% off the cover price with this great subscription offer. Every copy delivered to your door by first-class post, plus full access to TES online and the TES app for just £1.90 per week.
Subscribers also enjoy a range of fantastic offers and benefits worth over £270:

  • Discounts off TES Institute courses
  • Access over 200,000 articles in the TES online archive
  • Free Tastecard membership worth £79.99
  • Discounts with Zipcar, Buyagift.com, Virgin Wines and other partners
Order your low-cost subscription today